Archief 2017

Hoe praat je met kinderen over terreur?

24-08-2017

Maar wát vertel je ze dan? Hoe praat je over die afschuwelijke aanslagen? En hoe houd je daarbij rekening met hun leeftijd?

 

Tips

Het allerbelangrijkste is om eerst je eigen emoties onder controle te krijgen, voordat je met je kinderen praat. Laat je eventuele zorgen of angsten in ieder geval niet blijken aan je (kleine) kinderen. Straal rust uit. Dat geeft ze een veilig gevoel.

Als je kind een sterke emotie vertoont, ga er dan niet vanuit dat je wel weet waar hij of zij van ondersteboven is. Vraag je kind eerst of het kan vertellen waaróm het bang of verdrietig is.

Blijf alles net zo doen als anders; handhaaf de normale routines.

Beperk het kijken naar tv-beelden. Als ze naar het Jeugdjournaal kijken (vanaf 9 jaar), kijk dan mee.

Met praten probeer je zoveel mogelijk een besef bij te brengen dat er een verschil is tussen je angst voor een ramp en de ramp zelf. Hierdoor kun je voorkomen dat de angst een eigen leven gaat leiden..

Probeer alert te blijven op veranderingen bij je kind. Snijd zo nodig het onderwerp nog eens zelf aan (als je opvallend gedrag ziet), maar laat je vooral leiden door wat je kind zelf aangeeft.

Geef eerlijk antwoord op alle vragen, maar ga niet overdreven in op details. Geef dus niet meer informatie dan nodig is. En pas je antwoorden aan aan de leeftijd van je kind.