Kindermedia - tips

Media zijn niet meer weg te denken uit het gezin. Baby’s, kleuters, peuters en dreumesen swipen gemakkelijk en ogenschijnlijk vaardig door kinderapps op tablets en smartphones. Geboeid door felle kleuren, vrolijke geluiden en helder licht, kijken ze aandachtig naar YouTube-filmpjes, spelletjes en televisie. Ouders zijn ook dagelijks intensief met media bezig en dat maakt dat media voor kinderen nog interessanter worden. Daarnaast vormen media soms een prettig rustpunt in de hectiek van alle dag en zetten ouders hun kinderen even voor de televisie of laten ze spelen met een tablet of smartphone.

Het omgaan met media is wel iets dat kinderen nog moeten leren, net als dat zij allerlei andere vaardigheden moeten leren. Op welke leeftijd kun je daar nu het best mee starten? Past de brede rol die media momenteel spelen in het leven van jonge kinderen wel bij hun ontwikkeling en karakter? Sluit het aan bij de visie van de ouder op de opvoeding of juist niet?

04 leerzame apps en sites
Stichting Mijn Kind Online en Kennisnet hebben gezamelijk deze brochure voor ouders uitgebracht. De brochure zet de beste leerzame apps en sites voor kinderen van 0-8 jaar op een rij. Download de brochure hier.

Digidreumes
De website Digidreumes.nl bevat actuele en betrouwbare informatie over educatieve apps. Ook vind je op de website beoordelingen van apps en informatie over jonge kinderen en digitale media. De apps zijn door experts van Stichting Mijn Kind Online objectief onderzocht op aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Ook is gekeken naar de educatieve waarde, de geschiktheid voor een bepaalde leeftijd en de ontwikkelingsgebieden van kinderen die worden aangesproken.

facebook.com/Digidreumesen
Naar website

Mediasmarties
Mediasmarties beoordeelt media voor kinderen zodat je ge-makkelijk media kan vinden die bij jouw kind passen.Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind. Je kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisie-programma's, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar.

http://www.facebook.com/mediasmarties
http://www.twitter.com/Mediasmarties
Naar website

Mybee: veilig surfen op het web
MyBee is een programma (webbrowser) waarmee kinderen veilig en zorgeloos kunnen surfen (nu ook op iOS voor de iPad). MyBee zorgt ervoor dat ze niet verdwalen en op verkeerde plekken komen. MyBee is de eerste kinderbrowser die toegang tot websites verleent in plaats van verbiedt. Hiervoor biedt MyBee een brede selectie leuke, spannende en leerzame sites waar kinderen tot 11 jaar naartoe kunnen.
Naar website

Spinternet - het internet in kleutertaal Kinderen zijn al jong mediaconsumenten. We leren kinderen lezen en schrijven, maar in onze mediamaatschappij is ook de digitale geletterdheid steeds belangrijker. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Spinternet leert jonge kinderen tussen 3 en 7 jaar spelenderwijs het ABC op het gebied van mediawijsheid, te beginnen met internet. Spinternet is opgezet als leerzame media-activiteit voor peuters en kleuters om samen met hun ouders, leerkracht of begeleider te ondernemen. Thuis, op school, in de bibliotheek, (Sp)internet is overal.
Naar website

Bron: http://www.mediaukkies.nl/goede-kindermedia Media Ukkie Dagen is een initiatief van mediawijsheid expertise-centrum Mediawijzer.net en is mede mogelijk gemaakt door onder anderen het Nederlands Jeugd Instituut, Sardes, Digidreumes en Bureau Jeugd en Media.


Stuur per email

Deel deze pagina over de mail.

Vul je e-mailadres in

Let op: je hebt niet alles goed ingevuld. Vul het veld Aan en Van in en probeer opnieuw.

Sluiten